Скок от 5,5% в цените на жилищата по света

Лидер в класацията отново е китайският град Шънджън

10.10.2016 | 11:50 Редактор: Тодор Петров
Скок от 5,5% в цените на жилищата по света

Цените на жилищата в 150 града по света са нараснали с 5,5% на годишна база през второто тримесечие на годината – най-силният ръст от две години насам, показват данните на консултантската компания Knight Frank.

България не присъства в индекса на компанията, откакто Националният статистически институт (НСИ) спря да публикува пространни данни за цените на имотите. Ако обаче се съди по данните на европейската статистическа служба Евростат и на агенциите за имоти в страната ни, вероятно щяхме да попаднем в групата на държавите с умерен ръст на цените около 5 на сто на годишна база.

Лидер в класацията на Knight Frank отново е китайският град Шънджън с 47,4% годишен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие. Темповете все пак се забавят – в предишната класация за първото тримесечие беше отчетено увеличение на цените в Шънджън от 63% на годишна база.

Следват отново китайски градове - Шанхай и Нандзин със съответно 33,8% и 31,5%.

Четвъртото място в класацията е за Будапеща с поскъпване на жилищата от 23,6%, която е и лидерът за Европа. Топ 10 се допълва от Ванкувър (Канада), Пекин, Гуанджоу и Ханджоу в Китай, Истанбул (Турция) и Хайфа в Израел.

Повечето от водещите европейски градове са в топ 100 на класацията. Сред тях се открояват Амстердам, Лондон, Осло, Малмьо, Виена, Лисабон, Барселона, Цюрих, Дъблин и други.

Четете още в Investor.bg