петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4138 прочитания

    2014: Възстановяване пазара на бизнес имоти и ръст на инвестиционния пазар

    Аутсорсинг компаниите са усвоили офиси с площ 7000 км. м. извън София, отчитат от Forton
    21 януари 2015, 15:10 a+ a- a

    Ускореното възстановяване на пазарите на бизнес имоти доведе до силен интерес към инвестиции в незавършени и незаети сгради, проекти в затруднения и земя за строителство през 2014. Активи на стойност €239 млн. смениха собствениците си през годината, в голямата си част при сделки, свързани с финансово преструктуриране на дългове и капитал, предприето от банки или предишните собственици на имотите.

    Това отчете консултантската фирма Forton, стратегически партньор в България и Македония на Cushman & Wakefield за пазара на бизнес имоти през 2014.

    Офис площи
    Трайно и видимо е възстановяването на офис пазара през изминалата година, като положителната тенденция се затвърди в последното ѝ тримесечие. Общо 42% е ръстът в усвоените площи спрямо 2013. Обемът на заетите в последните 12 месеца офиси е малко над 154 хил. кв.м при малко над 108 хил. кв.м предходната година.

    Делът на незаетите площи в столицата пада от близо 30% в последното тримесечие на 2013 на малко над 26% за същия период на 2014. Основен двигател на тази тенденция е интересът към офиси клас А от страна на разширяващи се международни компании, предимно в IT и аутсорсинг секторите.

    От Forton отчитат в данните си и 7 000 кв.м усвоени площи от аутсорсинг компании извън София.

    Общият обем на съвременните офис площи в София към момента е 1 690 000 кв.м, като в процес на активно изграждане са 124 000 кв.м. Наемите се задържат между €10.5 и 12.5 на кв.м като резултат от засиленото търсене и намаляването на свободните площи.

    Инвестициите в офиси за 2014 възлизат на €66 млн., като тенденцията е към увеличаване на инвестиционната активност в резултат на позитивното развитие на сегмента. Рестартирането на преустановените проекти е друг белег на възстановяването на офис пазара.

    Търговски площи
    Първият успешно рестартиран търговски проект стана факт през 2014 с отварянето на плевенския „Панорама мол”. Според Forton преструктурирането на проектите, които не се представят задоволително, започва да се отличава като основен източник на сделки и бъдещо предлагане. В същото време водещите молове в страната утвърдиха позициите си, а общият обем на търговските площи в София нарасна с 31% на годишна база.

    Така на 1000 души от населението в страната се падат 105 кв.м търговски площи. София заема 4-та позиция след Стара Загора, Бургас и Габрово със своите близо 280 кв.м на 1000 жители.

    Възстановен е интересът към бул. „Витоша”, след като в края на 2014 единственият свободен обект с площ над 1000 кв.м бе отдаден на C House Italia. Наемите се задържат стабилни – около €44 месечно струва квадратният метър в магазин на приземно ниво. Лек спад се отчита при търговските центрове, където средният наем в момента е €20 на кв.м.

    Индустриални и логистични площи
    Пазарът на логистични площи не съумя окончателно да излезе от капана на недостатъчното предлагане и през 2014. Строителството нараства бавно, а обемите са недостатъчни, което ограничава избора на наемателите. Така те са принудени да търсят алтернативни пътища за достъп до пазара – например усвояване на бивши търговски площи.

    Все пак в края на годината станахме свидетели на първия от 2012 г. насам проект, предназначен за отдаване под наем - Логистичният парк East Ring.

    Ограниченото предлагане даде тласък за ръста на наемите на годишна база до €3.75 на кв.м. С оглед на възстановяването при офисите, логистични проекти със съществен офис компонент също могат да бъдат потенциална цел за инвеститорите.

    България остава във фокуса на международните индустриални компании, поради което сделките с парцели най-вероятно ще продължат да генерират съществените обеми инвестиции в този сегмент от пазара.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 10 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 11 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 12 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 14 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк