Какво е да си оценител?

Кой има право да бъде оценител?

Как може да станем оценители?

Къде се обучават оценителите?

Право да определят пазарната стойност на различни обекти на движимото и недвижимо имущество, пакети акции и дялове, имуществени права, нематериални активи, на бизнеса като цяло или на негови обособени части имат специалисти, преминали специална подготовка и придобили правоспособност на независим оценител.

Оценителят е този, който прави разлика между «цена» и «стойност», защото «Цената е това което плащаме, а стойността – това което получаваме» (У.Бъфет).

По данни от доклад, публикуван в списание Money и уеб-сайта www.salary.com, професията «оценител» е на 7-о място сред 30-те най-печеливши и перспективни профессии в света.

Независимият оценител изготвя и подписва доклад за оценка на обекти, подлежащи на оценяване, като прилага необходимите стандарти.

Регистрираната правоспособност,  не е достатъчна.

Оценителят трябва да притежава и определени личностни качества, като аналитичен ум, почтеност и отговорност, познаване на финансовите и юридически тънкости, силен характер и устойчивост на стрес, за да се противопоставя на натиска на заинтересованите страни.





{START_COUNTER}