събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13993 прочитания

    Пазарът на имоти през 2015: Какви са очакванията?

    Вижте какво прогнозираха пред Economy.bg мениджъри на водещи компании за недвижими имоти в България
    08 януари 2015, 11:31 a+ a- a

    Продължаваща стабилизация и покачване активността на пазара на имоти през тази година очакват мениджърите на водещите компании за недвижими имоти в България. Цените на имотите ще продължат да се покачват, а нуждата от ново и качествено строителство ще се изостри. 

    Вижте какви тенденции очертаха още те пред Economy.bg:

    Нина Арнаудова, регионален директор на RE/MAX България: 

    Цените и броят на сделките ще растат плавно и постепенно

    Нина Арнаудова, регионален директор, RE/MAX България

    Плавен ръст на цените, увеличение на броя на сделките, съкращаване на срока за сключването им и активизиране на строителството са основните тенденции за пазара на недвижими имоти, които очакваме да продължат и през 2015 година.

    Раздвижването на пазара ще продължи, макар и не с темповете, с които ни се иска. Цените и броят на сделките ще растат плавно и постепенно. Основен фактор за това са по-ниските лихвени нива и подобрените условия за жилищно кредитиране, макар че хората все още предпочитат да изплащат текущите си кредити, отколкото да теглят нови. Причина за раздвижване на пазара бяха и събитията с КТБ. Макар и да не се очакват нови сътресения в банковата система, случилото се накара някои купувачи да видят по-голяма сигурност в инвестицията в недвижим имот, а също и по-висока доходност от наем предвид понижението на лихвите по депозитите. 

    Плавното покачване на цените e тенденция, която ще се запази и поради дефицита на предлагане на качествени жилища, особено в големите градове. Купувачите продължават да предпочитат новопостроени жилища. Активизират се строителството и реализацията на нови проекти. 

    През последните месеци наблюдаваме сериозен ръст на покупките на жилища от високия ценови сегмент – над 120 000 евро, и очакваме това да продължи.

    Отливът на руснаци от пазара на ваканционни имоти също ще даде своето отражение. Руските купувачи имаха основен дял до този момент в последните няколко години. Активен интерес от инвеститори от други страни на този етап няма, затова там се очаква известен застой. Вероятно този пазар ще се насочи към българския купувач. 

    Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС:   

    Броят на сделките може да скочи с около 15% в рамките на следващите 12 месеца

    Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС

    Покачване на активността ще донесе 2015 година на пазара на жилищни  имоти. Сделки ще се сключват по-бързо, а към края на годината цените ще бъдат с около 8% по-високи от настоящите. Активизирането се  обуславя от няколко фактора, като най-важният остава продължаващият спад на лихвите по депозитите и общото усещане за несигурност на банковата система, независимо че не се очакват реални нови сътресения в този сектор. Забавянето на изплащането на парите от КТБ допълни  мотивите на някои хора и много от тях взеха решения за инвестиция в  имот. Като резултат броят на сделките може да скочи с около 15% в рамките на следващите 12 месеца. Активизирането ще се усеща най-вече в най-големите градове и главно в столицата.

    Друг ефект от растящата активност ще бъде все по-силно осезаемият недостиг на качествено строителство, като ще минат поне няколко  години, докато на пазара се появят достатъчно проекти, удовлетворяващи напълно търсенето и критериите на клиентите.

    Пред инвеститорите, които планират бъдещи качествени жилищни проекти, стои предизвикателството за избор на терен. Те имат две  основни възможности за намиране на подходящия парцел – или да открият  качествена, свободна локация, или да разчистят застроени терени, на  които могат да бъдат издигнати нови постройки. 

    Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:    

    Предлагането ще става все по-ограничено поради ниските нива на ново строителство, които няма как да бъдат наваксани бързо

    Полина Стойкова MRICS, Изпълнителен директор на Bulgarian Properties

    През 2015 тенденциите на възстановяване ще продължат, като местното търсене в големите градове ще продължи да нараства, а предлагането ще става все по-ограничено поради ниските нива на ново строителство, които няма как да бъдат наваксани бързо.

    Много българи ще се ориентират към покупка на имоти по морето и ски курортите - този процес започна още миналата година и виждаме, че интересът е траен, а цените са много добри. Това ще доведе до това, че имотният пазар ще бъде движен в много голяма степен от местните купувачи и то в разнообразни сегменти, които традиционно бяха доминирани от чуждестранни купувачи.

    Очакваме също така много българи да се ориентират към покупка на имот в чужбина с цел инвестиция, тъй като има много атрактивни възможности, а пазарите в много от европейските страни са стабилни.

    Светослав Липански, управител на „Райфайзен Имоти“:   

    С откриването на новите линии на метрото в София ще настъпи промяна в атрактивността на локациите и вероятно поскъпване на цените на имотите в тези райони

    Светослав Липански, управител на „Райфайзен Имоти“

    Очакваме положителен тренд при цените в жилищния сегмент в София в рамките на до 2-3% на годишна база, както и продължаване на тенденцията за увеличен интерес към покупката на имоти с инвестиционна цел. Вероятно е повишаване на търсенето и на офис площи и индустриални имоти.

    Що се отнася до жилищните имоти, очакванията на „Райфайзен Имоти“ са вторичният пазар да остане водещ поради ограниченото проектно финансиране и нарастващото, но все още недостатъчното за пазара в големите градове ново строителство. Качеството на имотите ще играе все по-голяма роля.

    С откриването на новите линии на метрото в София ще настъпи промяна в атрактивността на локациите и вероятно поскъпване на цените на имотите в тези райони.

    Младен Митов, мениджър „Пазарни анализи“ в „Явлена“:   

    Купувачите на жилища с цел инвестиция ще нараснат

    Младен Митов, мениджър „Пазарни анализи“ в „Явлена“

    Очакваме запазване на висок относителен дял на пазара на жилища (около 80%) спрямо останалите сегменти.

    Купувачите на жилища с цел инвестиция ще нараснат. След второто тримесечие на 2014 активизирането на наемния пазар в жилищния сегмент показа първи признаци на дисбаланс в полза на търсенето. Този процес е характерен най-вече за големите областни градове – София, Варна, Бургас. Това прави инвестицията в имот в този момент още по-привлекателна.

    Ще има ръст на цените на жилищата с добри характеристики 5-7% вследствие на по-слабото предлагане, от една страна, и нарастващия брой купувачи, от друга.

    Интересът на купувачите към терени, подходящи за еднофамилни къщи в градските и извънградските зони, ще се запази. Очакваме изтегляне на част от спестените пари в банките и пренасочването им към закупуване на имот – жилище, терен за строителство, земеделска земя. 

    Ще има нарастване на дела на ипотечното кредитиране спрямо потребителското.  Спадът на лихвите по депозитите ще продължи, което очакваме да се отрази и върху лихвите по кредитите. 

    Добромир Ганев, управител на „Форос“: 

    Процесът по изплащането на гарантираните влогове на КТБ е възможно да се отрази положително на пазара

    Добромир Ганев, управител на „Форос“

    През 2015 се очаква да продължи стабилизацията на пазара на недвижими имоти.

    Процесът по изплащането на гарантираните влогове на КТБ е възможно да се отрази положително на пазара в средносрочен план и да доведе до ръст в броя на сделките и цените на жилищни имоти в големите градове от 1 до 3%.   

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство