Назад

Безплатни електронни платформи за оценяване на бизнес идеи в ранен етап



Представител на Enterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата взе участие в обучение на тема „Ранно оценяване на бизнес идеи“, организирано от Технически университет в Клуж-Напока на 19 и 20 юни. Бяха представени безплатни електронни платформи, разработени от европейски и американски компании, които целят предприемачите да могат да оценят сами пазарния потенциал и приложимост на своята иновативна бизнес идея. 
 
Платформата MaPe (Market potential estimator for new ideas -http://193.226.17.76:8080/mape/) е разработена от Технически университет в Клуж-Напока и Изследователски център за инженеринг и управление на иновациите. Тази платформа изчислява на базата на заложени песимистичен, реалистичен и оптимистичен сценарий за всеки един от десет различни критерия колко успешна и приложима би била една иновативна бизнес идея на пазара. Сред критериите са: първоначална инвестиция, обем на пазарно търсене, предполагаем момент на търсене на продукта, средна годишна печалба, генерирана от продажбите, пазарна еластичност, пазарна цена.
 
Платформата EquityNet (www.equitynet.com) е платформа за споделено финансиране, основана през 2005г. от инвестиционни мениджъри и технологични анализатори. Към момента онлайн сайтът е помогнал на бизнеса да привлече над 200 млн. долара от частни инвеститори. Оценката на стартиращ бизнес се извършва чрез калкулатор, който изчислява потенциалния риск от създаването на предприятието, чрез индикатори като дълг, годишен ръст, предвидена печалба/загуба за годината и за следващите 5 години и др. Също така тази платформа предвижда  всяка фирма да създаде свой профил и да получи финансиране от инвеститори.
 
Платформата Cayenne Consulting (www.caycon.com) е създадена през 2001г. от предприемач в Силиконовата долина. Оценката на новостартиращо предприятие или иновация се извършва чрез анализ на 25 критерия, като отново се набляга на предвидени печалби в краткосрочен и средносрочен план, защитени чрез интелектуална собственост идеи, брой служители с докторска степен и др.
 
Предимство на тези платформи е, че предоставят бърз и лесен достъп до реална оценка на потенциала на едно предприятие или на нова идея. Недостатък на платформите е, че в много случаи отговорите на заложените критерии са субективни и има риск крайната оценка да не бъде съвсем точна.
 
За повече информация:
Enterprise Europe Network
Българска търговско-промишлена палата
een@bcci.bg
02/8117 525 (505, 515)
 

03.07.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад