Има разнообразни методи за оценка на акциите, като целта на всеки инвеститор е да намери подценени компании на пазара. В настоящата статия ще ви представим съотношението цена/счетоводна стойност (P/B), като това е полезен, но доста груб индикатор. Важно е за всеки инвеститор да знае какво показва, както и кога не е подходящ за оценка инструмент.

P/B представлява съотношението между пазарната цена на акцията и счетоводната стойност. От своя страна счетоводната стойност се изчислява на база собствения капитал на компанията - разликата между активите и общите задължения, разделен на броя акции на компанията.

Нека приемем, че дадено дружество има активи от 10 млн. лв. и 7 млн. лв. дългове. Собственият капитал на компанията е 3 млн. лв. Ако акциите са общо 1 млн. на брой, тогава счетоводната им стойност ще е 3 лв. При условие че пазарната цена е 6 лв., тогава съотношението Р/В е 2 (6/3).

Ако акция се търгува под своята счетоводна стойност (P/B под 1), обикновено това значи две неща - че пазарът смята, че стойността на активите е надценена, или печалбите на компанията са ниски или дори отрицателни.

Ако първото е вярно, има възможност пазарът да коригира това несъответствие и ще остави инвеститора със загуба. Във втория случай положителна развръзка би имало, ако се подобрят пазарните условия, подобри се управлението, или ако това не се случи, компанията би могла да се продаде на части, което да донесе печалби.

Скъпа акция в сравнение със стойността на активите на фирмата обикновено се формира в резултат на висока възвращаемост на активите.

В общия случай, P/B предлага ценна насока за инвеститори, търсещи акции с потенциал на разумна цена. Голямо несъответствие между P/B и ROE (възвращаемост на капитала), често е знак за повишено внимание при дадена акция. Надценена компания често има комбинация от ниско ROE и висока P/B.

Въпреки простотата на индикатора, не трябва да се осланяме твърде на него. По-консервативни счетоводни практики недооценяват нематериалните активи като марки, репутации, патенти и друга интелектуална собственост.

Също така счетоводната стойност на фирми, фокусирани върху услугите, е неприложима. Така че при използването на показателя трябва да се има предвид секторът, в който оперира компанията, като съпоставка може да се прави само при компании от една индустрия.

Счетоводната стойност не е добър показател при компании с големи задължения. Пасивите на компаниите може да разводнят до голяма степен счетоводната стойност, с което да създадат висока стойност на съотношението Р/В. За компании с големи последователни загуби това дори може да доведе до отрицателен собствен капитал.


Също така счетоводната стойност на активите далеч може да се различава от пазарната. Обратното изкупуване също се отразява директно на индикатора, като изкривява стойността му.

Съотношението Р/В има редица слабости, които инвеститорите трябва да имат предвид. В същото време обаче предлага лесен начин за оценка на компании, като сравнение на цената на акцията и нетната стойност на активите винаги привлича вниманието на пазара.

Коментарната статия е на бизнес-сайта profit.bg