Google продава звено на Motorola за 2.3 млрд. долара

Интернет гигантът ще се раздели с производител на цифрови телевизионни приемници

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Google се съгласи да продаде звеното на Motorola Mobility за телевизионни цифрови приемници (Set-top Boxes) на производителя на кабелно оборудване Arris за 2.35 млрд. долара в брой и акции. Сделката се очаква да бъде завършена през второто тримесечие на 2013 г., като ще бъде и обект на одобрение от американските регулаторни власти, съобщава Reuters.

След продажбата Google ще получи 15.7% дял в Arris, производител на кабели от щата Джорджия, който е с пазарна оценка от около 300 млн. долара. Придобиването се оказва голям залък за дружеството и то ще трябва да заеме близо 2 млрд. долара, за да осъществи сделката. Споразумението обаче ще разшири възможностите на компанията, която в момента произвежда само кабели за доставчиците на телевизионен сигнал. Към портфолиото й ще се добави и производството и доставката на цифрови приемници.

Интернет гигантът се очакваше да продаде звеното на Motorola за цифрови телевизионни приемници. Миналата седмица се появи информация, че британският производител на декодери Pace е отправил оферта за Motorola Home. Във вторник обаче компанията от Острова обяви, че не са успели да сключат споразумение с Google, пише FT.

Google получи контрола над производителя на цифрови приемници чрез сделката за придобиване на Motorola Mobility, за която плати 12.5 млрд. долара през май. Основна цел на най-голямата интернет търсачка е голямото портфолио от телекомуникационни патенти.

Продажбата на Motorola Home ще намали тежестта свързана с ангажирането на Google в производство, към което нямат голям интерес. Интернет компанията се опита да излезе на пазара за цифрови и интернет ТВ приемници с Nexus Q, но поради слабия потребителски интерес, продуктът беше изоставен.

"Google ефективно се освободиха от част от производството на Motorola, заради което инвеститорите се опасяваха, че ще свие маржовете на печалба на компанията", коментира Кери Райс, анализатор в Needham&Co, цитиран от Reuters.

"Те задържат най-важните за тях неща – дизайнерските възможности и патентите при мобилните телефони", допълни Райс.

Според Google, звеното Motorola Home е печелившо, като генерира 3.4 млрд. долара приходи за четирите тримесечия до 30 септември.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yankee avatar :-|
    Yankee
    • - 2

    разпарчатосват. дежа вю

    Нередност?
Нов коментар