Samsung ще използва патенти на Nokia още пет години

Финландската компания получава по 500 млн. евро годишно общо от продажбата на интелектуална собственост

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичният гигант Samsung поднови патентното си споразумение с Nokia до 2018 г., което е рядък пример на хармонично разбирателство, при положение че в момента по света в IT индустрията тече истинска война за интелектуална собственост. Двете компании си стискат ръцете няколко месеца преди финландският производител да продаде своето мобилно звено на Microsoft. Очаква се сделката на стойност 5.7 млрд. евро да бъде финализирана през първото тримесечие на следващата година. По този начин Nokia ще измести своето бизнес ориентиране към производството и доставката на мрежово оборудване, софтуерната платформа HERE и развойното си звено, към което спада и голямото й патентно портфолио.

Рядко конструктивно решение

Новото споразумение между двете технологични фирми е продължение на старо, което трябва да изтече до края на настоящата година. Според него Nokia трябва да получава по-високи такси, за да може Samsung да използва интелектуалните права на финландската компания. Окончателната цена ще бъде решена на арбитраж през 2015 г., обявиха от Nokia, без да назовават конкретна сума. Споразумението не е уникално за индустрията, но е сравнително рядък случай на добри бизнес отношения между технологичните гиганти, които в стремеж да придобият по-добри позиции на мобилните пазари водят патентни войни. Най-емблематичният пример са споровете за интелектуални права между Samsung и Apple, които водят серия от дела за различни софтуерни и хардуерни патенти. Макар че подобни съдебни процеси отнемат години, те водят до забрана за продажбата на мобилни устройства на двете компании в страни като САЩ, Япония и Германия.

Според Пол Мелин, директор на отдела за интелектуална собственост на Nokia, споразумението със Samsung e пример "за конструктивно решение при патентни спорове". Той допълни, че благодарение на него ще се избегнат високите разходи, които компаниите трябва да платят, за да защитят правата си в съда. Поради спецификите на патентното право много често подобни спорове се уреждат с отделни съдебни процеси за всеки отделен патент и доста често за всеки отделен пазар.

Широко портфолио

Патентното портфолио на Nokia се оценява на милиарди долари. Компанията инвестира над 40 млрд. долара през последните десет години в развойна дейност, което е близо четири пъти повече от разходите за тази дейност на Apple. Финландският производител разполага с 30 хил. патента, които ще останат нейно притежание дори и след като приключи сделката с Microsoft. Microsoft ще може да използва по-голямата част от патентите на мобилния производител, без да получава ексклузивни права върху тях. В момента финландската компания прибира около 500 млн. евро годишно под формата на права за ползване на патентното й портфолио. Nokia е сключила споразумения с над 50 компании от технологичния бранш.

Все още няма коментари
Нов коментар